Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Αρχείο Ανακοινώσεων
2007 - 2008 - 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρουσίαση των τροποποιημένων σχεδίων της Πλατείας Ελευθερίας

Τα σχέδια διαμόρφωσης της Πλατείας Ελευθερίας και της τάφρου μέχρι την Πλατεία Σολωμού, παρουσιάζονται από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 μέχρι την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Είναι τα νέα τροποποιημένα σχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το γραφείο της Zaha Hadid μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών και τους όρους που τέθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος της παρουσίασης είναι η ενημέρωση των δημοτών μας για τους νέους σχεδιασμούς αυτού του κεντρικού σημείου της Λευκωσίας.

Η νέα όψη της πλατείας, ανανεωμένη θα ενώνει το ιστορικό κέντρο με τη σύγχρονη πόλη. Θα είναι ένας χώρος για όλους με απεριόριστες χρήσεις και δυνατότητες. Μια πλατεία για περιπάτους, ανέμελο και ασφαλές παιγνίδι για τα παιδιά, σημείο κοινωνικής συνάθροισης, χώρος ψυχαγωγίας και πολιτιστικής αναζήτησης. Αυτή θα είναι η σύγχρονη και λειτουργική Πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Εκεί η παλιά πόλη θα συναντά το παρόν και το μέλλον της.

Τι προβλέπουν τα σχέδια και ποιες πρόνοιες έχουν ενσωματωθεί σ’ αυτά:

  • Η απόσταση της πλατείας από το τείχος αυξήθηκε στα πέντε μέτρα και θα έχει ύψος τέσσερα μέτρα από το έδαφος της τάφρου ούτως ώστε να αναδειχτεί ο προμαχώνας.
  • Στο επίπεδο της τάφρου, δηλαδή κάτω από την πλατεία, θα κατασκευαστούν καφεστιατόρια, περίπτερα, παιδότοπος, μικρό θέατρο, γραφείο πληροφοριών και αποχωρητήρια (αρκετά από αυτά περιλαμβάνονταν στα αρχικά σχέδια).
  • Αυξάνεται ο αριθμός των δέντρων στην τάφρο, ενώ το πράσινο επεκτείνεται μέχρι ενός σημείου και στο επίπεδο της πλατείας. Θα φυτευτούν συνολικά 120 δέντρα και θα δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες σε διάφορα σημεία.
  • Θα κατασκευαστούν άνετες σκάλες από τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου οι οποίες θα οδηγούν στο κάτω μέρος της πλατείας. Επίσης θα δημιουργηθεί μεγάλη ράμπα και θα λειτουργήσουν ανελκυστήρες για διευκόλυνση των ατόμων με σωματικές αναπηρίες.
  • Στη λεωφόρο Ομήρου θα κατασκευαστεί διώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης περίπου 150 θέσεων.

Με την ολοκλήρωση των σχεδίων αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές το καλοκαίρι του 2010 στοχεύοντας η πλατεία να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 2012.

Το κόστος της ανάπλασης της πλατείας θα καλυφθεί κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 45% από την Κυπριακή Κυβέρνηση και το υπόλοιπο 5% από το Δήμο Λευκωσίας.

Κάντε κλίκ για μεγέθυνση

Από το Δήμο Λευκωσίας

25 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: