Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Κυρία/κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι,

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας και μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών της ομάδας μας να προσεγγίσει και να διαβουλευθεί με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας πάνω σε κάποια βασικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας αλλά και γενικότερα τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της εντός των τειχών πόλης.

1) Κυκλοφοριακό πρόβλημα:

Το ζήτημα αυτό επανέρχεται επανειλημμένα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της πόλης (διαίρεση πόλης, στενοί δρόμοι, μικρός αριθμός χώρων στάθμευσης, πυκνή συνεχής δόμηση κτλ), άποψη μας είναι ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα χρήζει μιας σοβαρής, συνολικής και εμπεριστατωμένης μελέτης. Πέρα από την αρνητική εικόνα που δημιουργείται στο ιστορικό κέντρο από την ανεξέλεγκτη διέλευση και στάθμευση οχημάτων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων της παλιάς πόλης όσο και των υπολοίπων χρηστών της. Έχοντας μελετήσει παραδείγματα άλλων ιστορικών κέντρων ευρωπαϊκών, και όχι μόνον, πόλεων, στα οποία εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως, είσοδος οχημάτων για κατοίκους μόνο, ύπαρξη μικρών λεωφορείων για τη διακίνηση χρηστών, χώροι στάθμευσης πέριξ της πόλης, θεωρούμε ότι και το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρόμοιους τρόπους.

2) Πρόβλημα ρύπανσης

Είναι αποδεκτό ότι η αποκομιδή σκυβάλων στην πόλη δεν γίνεται με ικανοποιητικό τρόπο και ότι σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Στην όξυνση του προβλήματος συνέβαλε η αύξηση εμπορικών καταστημάτων, νυκτερινών κέντρων, πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και η επανεγκατάσταση κατοίκων στην εντός των τειχών πόλη. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για το ζήτημα αυτό από τις αρχές της πόλης, το οποίο να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι το υφιστάμενο σύστημα ανακύκλωσης είναι ανεπαρκές και ότι υπάρχει ανάγκη για συχνότερη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών όπως και για αύξηση των σημείων συλλογής.

Σε περιοχές μικτών πολεοδομικών ζωνών παρατηρείται αυξημένη ηχορύπανση. Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το είδος της ανάπτυξης που επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές ώστε να είναι ομαλή η συμβίωση των κατοίκων με τους επιχειρηματίες.

3) Δημόσια διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση ως διεύρυνση της δημοκρατικής διοίκησης της πόλης είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να δημιουργηθούν οι θεσμοί που να επιτρέπουν την άμεση και συνεχή εμπλοκή των κατοίκων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Τα πιο πάνω ζητήματα είναι μόνο κάποια αντιπροσωπευτικά αυτών που αντιμετωπίζουμε ως κάτοικοι. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής εξαρτάται από το τι θεωρείτε εσείς οι υποψήφιοι δήμαρχοι ως «ανάπτυξη» για την εντός των τειχών πόλη, θέμα στο οποίο δεν παραλείπετε να αναφέρεστε στις προεκλογικές σας τοποθετήσεις. Θεωρούμε ότι κάθε μέτρο για βελτίωση της πόλης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση μιας ανθρώπινης κλίμακας που να συνάδει με το χαρακτήρα της περιοχής. Η εγκατάσταση μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων θα έπληττε σοβαρά μικρά καταστήματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια , σχεδιαστές (designers), ενώ η λειτουργία αυτού συγκεκριμένα του είδους των μικρών επιχειρήσεων μπορεί να βελτιώσει και το τουριστικό προϊόν του ιστορικού κέντρου.

Θα θέλαμε, επίσης, να επισημάνουμε το εξής: Εμείς, ως κάτοικοι της εντός των τειχών Λευκωσίας, δεν αισθανόμαστε απειλή από την συνύπαρξη μας με τους οικονομικούς μετανάστες. Η Λευκωσία δεν είναι γκετοποιημένη. Οι περιοχές όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται οι μετανάστες είναι περιοχές ανοιχτές σε όλους τους πολίτες . Αντιθέτως, μας απασχολεί πολύ το θέμα της τρομοκρατικής δράσης ρατσιστικών στοιχείων στην περιοχή και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και πολιτών με συγκεκριμένα πολιτιστικά και εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, όταν αναφέρεστε στα ζητήματα αυτά, καλό θα ήταν να μην αναπαράγετε τα στερεότυπα, γινόμενοι συνεργοί ρατσιστικής προπαγάνδας επειδή, ως θέμα, πουλά.

Με βάση τα πιο πάνω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αναφορικά με τα σχέδια που έχετε εκπονήσει, ως υποψήφιοι δήμαρχοι, για τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία σας έχουμε θίξει.Δεν υπάρχουν σχόλια: