Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Κ. Καντούνα στην ανοικτή επιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους Λευκωσίας

Αγαπητοί άγρυπνοι εντός των τειχών,

Όπως ίσως να γνωρίζετε, ζω και εγώ στην εντός των τειχών πόλη, και όχι μόνο γνωρίζω τα προβλήματα της πόλης, αλλά τα ζω καθημερινά. Και με κρατούσαν και εμένα συχνά άγρυπνο.

Πριν ασχοληθώ με τα θέματα τα οποία θίγετε, θέλω να αναφέρω ότι τον Δήμαρχο πρέπει να τον χαρακτηρίζει η ευθύτητα, και οι απαντήσεις του να μην είναι αόριστες και γενικόλογες.

Το πρώτο θέμα που αναφέρετε είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Συμφωνώ με αυτά τα οποία γράφετε για το πρόβλημα. Μελέτες για την παλιά Λευκωσία έχουν γίνει. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι την εφαρμογή τους. Η επίλυση του προβλήματος όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα επέλθει με τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων των μη κατοίκων. Αντιθέτως αυτό θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην εμπορικότητα της πόλης. Η αύξηση των μικρών λεωφορείων επίσης, αν και θα παρέχει καλή διαφήμιση για τον Δήμαρχο, δεν θα συνδράμει ουσιαστικά, όπως φάνηκε από το υφιστάμενο σύστημα με το μικρό κίτρινο λεωφορείο, διότι (όπως και για θέματα ανακύκλωσης και οικολογίας), δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε την παιδεία, ούτε την κοινωνική συνείδηση, τα οποία και τα δύο πρέπει να καλλιεργηθούν από πολύ νωρίς. Αυτή είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να εμπλέκει το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Δεν θα έχει όμως τα άμεσα αποτελέσματα τα οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως.

Στο εξωτερικό, τα συστήματα αυτά είναι ελκυστικά, διότι παρέχουν ταχύτερη και πιο φτηνή μετακίνηση στον κόσμο. Στην Κύπρο, με το Δημαρχείο να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης μετά την μείωση της κρατικής χορηγίας, δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Ο Κύπριος αν δεν έχει την δυνατότητα να σταθμεύσει σχεδόν απέξω από τον προορισμό του, απλά θα αλλάξει προορισμό. Και σίγουρα ο στόχος μας δεν είναι η εγκατάλειψη της παλιάς πόλης. Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι, να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των τειχών.

Βλέπουμε ότι οι χώροι στάθμευσης πέριξ των τειχών δεν είναι όλοι γεμάτοι, κατά συνέπεια δεν είναι εκεί το μόνο πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι στάθμευσης, αλλά όχι μόνο περιμετρικά των τειχών, αλλά και εντός της πόλης. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν προκαλείται τόσο από τα πολλά αυτοκίνητα, αλλά κυρίως από την παράνομη στάθμευση παντού, η οποία παρακωλύει την ροή των αυτοκινήτων και δημιουργεί το γνωστό χάος. Σαν πρώτο βήμα, σε περίπτωση που εκλεγώ, προτίθεμαι να πολεμήσω το φαινόμενο αυτό, με στόχο να ανοίξουν οι αρτηρίες της πόλης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία της.


Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της ρύπανσης. Η θέση μου εμένα είναι ξεκάθαρη. Είτε το αρμόδιο τμήμα δεν κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του, είτε δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι η δουλειά δεν γίνεται σωστά μόνο με την αποκομιδή των σκυβάλων. Όπως με πλείστα άλλα θέματα είναι θέμα επιβολής των κανονισμών και της νομοθεσίας. Πρέπει να μάθουμε οι δημότες να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στους σωστούς χώρους το σωστό χρόνο. Και πρέπει το Δημαρχείο να τα μαζεύει αρκετά συχνά, και να παρέχει τους επαρκείς χώρους για τη τοποθέτησή τους. Αυτή τη στιγμή είτε λόγω ευθυνοφοβίας, είτε για άλλους λόγους, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται, η περισυλλογή δεν γίνεται με τρόπο οργανωμένο με αποτέλεσμα να επικρατεί το χάος που όλοι βλέπουμε και ζούμε.


Για το θέμα της ηχορύπανσης, πιστεύω δεν υπάρχει άλλος με πιο καθαρή θέση. Τα δικαιώματα του κάθε επιχειρηματία, σταματούν έξω από τα υπνοδωμάτια των κατοίκων. Είναι τόσο απλό. Ανάπτυξη δεν είναι μόνο τα clubs και τα κέντρα αναψυχής. Η παλιά Λευκωσία χωρίζεται σε ζώνες. Το τοπικό σχέδιο, ως επίσης και η επίσημη απόφαση του Δήμου είναι ότι ακόμη και σε ζώνες μεικτών χρήσεων, δεν δύνονται άδειες σε αναπτύξεις οχληρού τύπου και δεν δίνονται άδειες για κέντρα με μεγάφωνα και μουσική. Αυτό δεν εφαρμόζεται από τον Δήμο της κας Μαύρου, όπου δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες για τέτοιες χρήσεις σε περιοχές όπου αυτό δεν επιτρέπεται, και ακόμη όπου υπάρχουν καταγγελίες, και πάλιν ο Δήμος δεν προβαίνει σε μέτρα. Αυτό έχει να κάνει με την παιδεία του καθενός και κατά συνέπεια του τι αντιλαμβάνεται με τον όρο ανάπτυξη. Εγώ δεσμεύομαι για την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και της άμεσης λήψης μέτρων εναντίων όσων παρανομούν. Ήδη εκκρεμούν διάφορες δικές μου υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου και ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.


Τέλος, πιστεύω στη δημόσια διαβούλευση, αλλά αυτή να γίνεται σωστά και ουσιαστικά και όχι για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Πρέπει να κρατούνται πρακτικά τα οποία να αποστέλλονται στους ενδιαφερόμενους και να υπάρχει συνέχεια όπου ο Δήμος θα επανέρχεται και θα αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Όχι απλά να γίνονται οι συνελεύσεις να πηγαίνει ο κάθε ένας να λέει τα δικά του και μετά τίποτα, όπως ουσιαστικά γινόταν τα τελευταία χρόνια.


Δεν συμφωνώ με όσους αναφέρουν ότι η παλιά Λευκωσία έχει γκετοποιηθεί, ή ότι λόγω των ξένων δεν υπάρχει ασφάλεια. Αυτά είναι υπερβολές. Όπως όμως ακραία είναι η θέση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η παλιά πόλη έχει υποβαθμιστεί λόγω της συρροής μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών οι οποίοι διαμένουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα υποστατικά. Πολλές φορές οι συνήθειες των ανθρώπων αυτών διαφέρουν από τις δικές μας συνήθειες σε βαθμό που πολλοί ενοχλούνται. Προσωπικά ενοχλούμαι να βλέπω κάθε μέρα - όλη μέρα, τις απλώστρες με τις πετσέτες των κουρείων πάνω στα πεζοδρόμια, όπως ενοχλούμαι να βλέπω κόσμο να βγάζει τα σκουπίδια σε ξεχειλισμένες σακούλες του μπακάλη που να στάζουν ζουμιά ακριβώς έξω από την πόρτα του διότι βαριέται να τα πάει παρακάτω. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το χρώμα, ούτε με τη χώρα προέλευσης του άλλου, ούτε και πιστεύω ότι με κάνει ρατσιστή. Ούτε και μου αρέσει να βλέπω μικρά καταστήματα, σαφώς ακατάλληλα ως χώροι διαβίωσης, να είναι γεμάτα κόσμο. Επαναλαμβάνω, καμία σχέση δεν έχει με το χρώμα, ή τη χώρα προέλευσης του άλλου. Οι πρακτικές όμως αυτές αναμφισβήτητα έχουν οδηγήσει την παλιά πόλη σε μαρασμό. Αυτό το οποίο χρειάζεται η παλιά πόλη, είναι νέες χρήσεις, όπως τη σχολή Καλών Τεχνών, οι οποίες αλυσιδωτά θα επιφέρουν την ανάπτυξη.

Δεν ξέρω αν οι απαντήσεις μου σας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι όμως αυτά τα οποία πραγματικά πιστεύω και αισθάνομαι, και όχι αυτά τα οποία πρέπει να πω για να μαζέψω ψήφους. Σας ευχαριστώ και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση, και ελπίζω να μπορεί να διευθετηθεί συνάντηση όπου θα μπορούσα να συζητήσω τα θέματα αυτά με εσάς και τα μέλη σας.

Κωνσταντής Καντούνας
Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας।

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε. ΜΑΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: