Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Ε. Μαύρου στην ανοικτή επιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους Λευκωσίας

Αγαπητοί άγρυπνοι εντός των τειχών,

Ευχαριστώ για την επικοινωνία σας μαζί μου αλλά και για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις σας στο ιστορικό κέντρο που βοηθούν να κρατηθεί η ταυτότητα και ο ξεχωριστός χαρακτήρας του.

1) Κυκλοφοριακό πρόβλημα

Σε μια πόλη που αλλάζει και εξελίσσεται είναι επόμενο να δημιουργούνται και προβλήματα και ίσως ένα από τα κυριότερα είναι το κυκλοφοριακό. Στην παλιά πόλη, λόγω ακριβώς και των ιδιαιτεροτήτων στις οποίες και εσείς αναφέρεστε, αντιμετωπίζουμε αντικειμενικές δυσκολίες στην ολοκληρωτική επίλυση του αν και στα πέντε χρόνια της δημαρχίας μου λάβαμε μια σειρά από μέτρα για την απάμβλυνση του.

Πιστεύω ότι, σε ότι αφορά το ιστορικό κέντρο, στόχος μας –έστω μακροπρόθεσμος- πρέπει να είναι ο περιορισμός της διακίνησης των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Στηριγμένοι στην παράδοση των «κίτρινων λεωφορείων» έχουμε αναλάβει μαζί με τη CYTA και με την οικονομική στήριξη του κράτους, τη δημιουργία ενός σύγχρονου μεταφορικού μέσου, φιλικού προς το περιβάλλον, για το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Ήδη έχουν σχεδιαστεί πέντε διαδρομές σύνδεσης της παλιάς πόλης με το αστικό κέντρο, με πρωτοποριακό οικολογικό μικρό λεωφορείο. Έχουμε εντείνει την αστυνόμευση για θέματα παράνομης στάθμευσης προχωρώντας παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης καθώς και υιοθέτηση του θεσμού «στάθμευσης κατοίκων» (Residents’ Parking) σε πιλοτική βάση. Σε πιλοτική βάση έχουμε εφαρμόσει στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας την είσοδο μόνο αυτοκινήτων των κατοίκων.

Ενθαρρύνοντας εξάλλου τη χρήση του ποδηλάτου, με την επέκταση των ποδηλατοδρόμων αλλά και με την εισαγωγή του νέου συστήματος σταθμών ενοικιάσεως ποδηλάτων πιστεύουμε πως μπορούμε σταδιακά να αντιμετωπίσουμε τόσο το πρόβλημα της κυκλοφορίας, όσο και της στάθμευσης, αλλά ακόμα περισσότερο το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Επιδιορθώνοντας τα υφιστάμενα πεζοδρόμια και κατασκευάζοντας καινούργια ελπίζουμε επίσης να διευκολύνουμε τη ζωή των πεζών και να ενθαρρύνουμε περισσότερους να προτιμούν αυτό τον πιο υγιή τρόπο διακίνησης, για μικρές τουλάχιστον αποστάσεις.

Μέσα σε πέντε χρόνια είναι φυσικό να μην μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που η πόλη μας αντιμετωπίζει. Κτίστηκαν και κτίζονται υποδομές που θα κάνουν τη συνέχιση αυτού του έργου ευκολότερη. Χρειάζεται όμως να κτίσουμε και νέες νοοτροπίες και συνήθειες, όπως για παράδειγμα να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας. Ας επιλέξουμε να παρκάρουμε στους χώρους στάθμευσης, που δεν είναι πάντα γεμάτοι, έστω και αν χρειάζεται να περπατήσουμε λίγο για να φτάσουμε στον προορισμό μας παρά στα πεζοδρόμια ή κλείνοντας εισόδους.

2) Πρόβλημα ρύπανσης

Μέχρι στιγμής έχουμε καθιερώσει τέσσερις εκστρατείες καθαριότητας ετησίως και έχουμε ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας με μικρά ηλεκτρονικά οχήματα περισυλλογής σκυβάλων και πρόσφατα με μικρά αυτοκινούμενα σάρωθρα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην παλιά πόλη. Θέσαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα καθαριότητας εγκαταλειμμένων υποστατικών και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης επικίνδυνων οικοδομών ενώ παράλληλα παρεμβήκαμε αποφασιστικά κλείνοντας δεκάδες ακατάλληλα υποστατικά τα οποία χρησιμοποιούνταν ως χώροι κατοικίας.

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης για την καθαριότητα, με τη χρήση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που θα ανταποκρίνεται ταχύτατα σε επείγοντα περιστατικά, η πλήρης μηχανοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και επανεκπαίδευση των στελεχών τους, με στόχο την αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ενίσχυση της εκστρατείας για καθαρές γειτονιές από τα απορρίμματα σκύλων και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης. Στόχος μας είναι επίσης η επέκταση της κατ οίκον συλλογής ανακυκλώσιμων ειδών μετά την ιδιαίτερη επιτυχία του συστήματος αυτού και την αυξανόμενη ανταπόκριση του κοινού.

Πρέπει όμως και να γίνει συνείδηση όλων μας πως ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της καθαριότητας τηρώντας στην ουσία τους ίδιους κανόνες που θα τηρούσε και στο σπίτι του. Η τήρηση της καθαριότητας είναι θέμα συλλογικής προσπάθειας.

Σε ότι αφορά την ηχορύπανση, δεκάδες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, διαδικασία δυστυχώς χρονοβόρα που δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

3) Δημόσια διαβούλευση

Το ότι είμαστε θιασώτες της δημόσιας διαβούλευσης, της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών που δίνουν στους δημότες το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της πόλης το έχουμε αποδείξει έμπρακτα. Γι αυτό εξάλλου θεσμοθετήσαμε και εφαρμόσαμε τις τακτικές δημοτικές συνελεύσεις, τις ανοιχτές συνεδρίες του δημοτικού συμβουλίου και την εφαρμογή της δημόσιας ετήσιας λογοδοσίας της Δημάρχου.

Σίγουρα πάνω στα βήματα αυτά μπορούμε να κτίσουμε. Ένας θεσμός που πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμάσουμε είναι τα συνοικιακά συμβούλια (ή επιτροπές γειτονιάς). Η συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της πόλης όχι μόνο διευκολύνει τη λήψη πιο σωστών αποφάσεων αλλά ενισχύει τους δεσμούς και το ενδιαφέρον όλων μας για την πόλη μας.

4) Χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου

Για μας σύγχρονη πόλη είναι η πόλη που σέβεται τον χαρακτήρα, την παράδοση και την ιστορία της. Γι αυτό και καταβάλαμε πολλές προσπάθειες προστασίας του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης, πάντα σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων έστω κι αν αυτό συχνά συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και αυξημένα κόστη.

Τα έργα ανάπλασης στην περιοχή του Ταχτακαλά, του Παλιού Δημαρχείου και τώρα της περιοχής Πύλης Πάφου είναι ενδεικτικά της δικής μας αντίληψης για την ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για έργα όπως το Πολυδύναμο Κέντρο, ο Ξενώνας Νέων στη Χρυσαλινιώτισσα, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Τέχνης.

Για μας η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την ανθρώπινη πόλη, που είναι και το σύνθημα αλλά κυρίως το όραμα μας για τη Λευκωσία. Γι αυτό και δεν σκοπεύουμε να στραγγαλίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις αλλά αντίθετα διεκδικήσαμε αυξημένα κίνητρα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε κάνει μια βόλτα στην παλιά πόλη. Σε διάφορες γωνιές ξεφυτρώνουν νέα στέκια, καφενεδάκια και καφέ, εστιατόρια και ταβερνάκια αλλά και εργαστήρια καλλιτεχνών και σχεδιαστών, μικρά καταστήματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όπου μπορεί να συχνάζει η νεολαία, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, ντόπιοι αλλά και μετανάστες και τουρίστες.

5) Πολυπολιτισμική πόλη

Χαίρομαι με τη διαπίστωση σας πως η παλιά Λευκωσία «δεν είναι γκετοποιημένη» και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η Λευκωσία είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, όπου η συνύπαρξη είναι ορατή ακόμα και σε όσους δεν θέλουν να τη δουν. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση, όχι ως δημάρχου αλλά ως ανθρώπου που του αρέσει να συχνάζει στην παλιά πόλη. Αυτό το μωσαϊκό των κουλτούρων είναι μέρος του πλούτου και της ομορφιάς της Λευκωσίας και για αυτή τη Λευκωσία που είναι και ανθρώπινη και φιλόξενη και όπου ξέρουν να συνυπάρχουν ντόπιο και μετανάστες υπόσχομαι να συνεχίσω να προσπαθώ.

Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας.

Ελένη Μαύρου


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΝΤΟΥΝΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I've been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this info So i'm satisfied to convey that I have a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
I so much indubitably will make sure to don?t disregard this site and
provides it a look regularly.

my web page: visit this site